سفری به دنیای ناشناخته اوتیسم

به مناسبت روز جهانی آگاهی از اوتیسم، خانه ادبیات نوجوان به چند کتاب دربارهی این موضوع نگاهی میاندازد.
به گزارش خبرخان؛ به مناسبت روز جهانی آگاهی از اوتیسم سری میزنیم به کتابهایی که میتوانند در درک این موضوع به ما کمک کنند.
اوتیسم اختلالی است که سالیانه کودکان بسیاری را درگیر خود میکند. احتمالا بیشتر ما در اطرافیانمان دیدهایم کسانی را که به این اختلال دچارند. شناخت ما از دنیای اوتیسم و آگاهی از رفتارهایی که باید در مواجه با آنها داشته باشیم هم به ما و هم به خود آنها کمک میکند.
کتابها مثل همیشه برای درک بهتر این موضوع دست یاری به ما دادهاند و نویسندههای زیادی برای نوجوانان با چنین محتوایی کتاب نوشتهاند.
«مقررات»
خیلی از کسانی که خواهر یا برادر مبتلا به اوتیسم دارند ممکن است از رفتار آنها جلوی بقیه خجالتزده و با چالشهای زیادی روبهرو شوند.
کتاب «مقررات» نوشتهی سینتیا لرد، داستان کاترین دوازدهسالهای را روایت میکند که برادرش دیوید به بیماری اوتیسم مبتلاست. کاترین که از کارهای دیوید خجالت میکشد، مقرراتی برای او وضع میکند: «موقع غذاخوردن دهانت را ببند!» یا «اسباببازیهایت را توی آکواریوم نینداز!» اما این وضع تا کی قابل تحمل است؟
کتاب «مقررات» با ترجمهی کیوان عبیدی آشتیانی منتشر شده است و چالشهای کاترین با برادرش را به خوبی نشان میدهد.
«خواهر عروسکی»
اگر کمی کنار افراد مبتلا به اوتیسم بنشینیم و رفتارهای به ظاهر عجیبوغریبشان را ببینیم متوجه میشویم که آنها چقدر دنیا را متفاوتتر از ما میبینند.
کتاب «خواهر عروسکی» به قلم بنجمین لادویگ با ترجمهی بهناز پیری، نگاه خاص یکی از این آدمها را نشان میدهد. در کتاب «خواهر عروسکی» ماجرا را از زبان نوجوانی میخوانید که خودش مبتلا به اوتیسم است. جینی، راوی نوجوان داستان، به بیماری اوتیسم مبتلاست. گلوریا، مادر جینی، با او رابطهی خوبی ندارد و شرایط و بیماری او را درک نمیکند و کتکش میزند. جینی یک خواهر نوزاد دارد که خالهکاترین گفته او عروسک جینی است و هیچوقت بزرگ نمیشود. جینی حرف خالهکاترین را باور کرده و قول داده است مراقب عروسکش باشد. یک شب پلیس و مددکاران از راه میرسند و مادر جینی را دستگیر میکنند. جینی از ترس، عروسکش را توی چمدان میگذارد و زیر تخت پنهانش میکند. مددکاران جینی را با خود میبرند و او را از گلوریا دور میکنند. پس از آن، جینی از خانهای به خانهی دیگر فرستاده میشود، اما همیشه دنبال راهی است که بفهمد چه اتفاقی برای عروسکش افتاده. بعد از خواندن این کتاب میفهمید که نگاهشان به دنیا چقدر خاص و متفاوت است.
«ماجرای عجیب سگی در شب»
همین نگاه متفاوتشان به دنیا باعث میشود که مشکلاتی را که برایشان پیش میآید بسیار خلاقانهتر از بقیه حل کنند.
کتاب «ماجرای عجیب سگی در شب» نوشتهی مارک هادون با ترجمهی شیلا ساسانینیا یکی از همین اتفاقها را روایت میکند. کریستوفر نوجوانی مبتلا به سندرم اوتیسم است. او به علت این بیماری خاص، از درک مسائل عادی زندگی عاجز است، اما هوش فوقالعادهای دارد و دنیا را دگرگونه میبیند.
ماجرا با کشتهشدن سگی در همسایگی آنها آغاز میشود و کریستوفر سعی میکند قاتل سگ را با ابتکارات منحصربه فرد خویش بیابد.
«زمین سیارهای آبیست»
راهحلهای منحصربهفرد کریستوفر باعث میشود بفهمیم بسیاری از این افراد توانایی و هوش فوقالعادهای دارند که بسیار دستکم گرفته میشود.
دقیقا مانند کتاب «زمین سیارهای آبیست» به قلم نیکول پنتلیکوس با ترجمهی آویشن امینصالحی، که داستان نوا را روایت میکند که همه غیر از خواهرش بریجیت، هوش و توانایی او را دستکم میگیرند. آنها پدرومادر ندارند و در خانههایی کنار پدرومادرهای موقت زندگی میکنند. نوا نمیتواند صحبت کند و با دیگران ارتباط برقرار کند و همیشه خواهرش بریجیت مواظب اوست. همه اعتقاد دارند نوا اختلال اوتیسم دارد و نمیتواند با دیگران ارتباط برقرار کند اما خواهرش میداند که نوا یک بچه استثنایی و باهوش است. نوا و بریجیت عاشق فضا هستند و منتظر پرتاب فضاپیمای چلنجر که بریجیت ناپدید میشود، همین موضوع زندگی نوا را تحت تاثیر قرار میدهد و توجه دیگران کمکم به او جلب میشود.
خبرنگار: آلا واضحی
مقررات رو خوندم و خیلی دوستش داشتم.
بقیهشون رو هم دارم و در لیست مطالعهم هستن.
وقتی خوندید نظرتون رو به ما هم بگید 😍🧡
کتاب مرغ مقلد هم درباره همین موضوعه و از زبان یک دختر مبتلا به آسپرگر روایت میشه.
چه جالب 👌